Pages

Wednesday, 30 May 2012

Академска ТраумаМожеби некаде претходно сум спомнала дека историјата не ја пишуваат само историчарите.   Всушност, јас лично не и' верувам многу на таа наука.

Сите вие што творите, што создавате, знаете на што мислам кога велам дека уметноста не може да излаже. Тука не мислам на партиските и државните пропаганди со импровизациите низ Скопје, ами на една млада, прогресивна и мошне талентирана уметничка сила по улиците, факултетите, ателјеата, библиотеките...
  
Пред два дена, мојот другар Ертунч ме покана на една негова изложба во Детскиот Театарски Центар во Стара чаршија.
Минатата година, Факултетот ги одби студентите од прва и втора година за традиционалната завршна изложба. Не биле компетентни. Затоа, она што не им го даде Академијата, Ертунч, Давид, Бранкица, Елена и Дарко си го зедоа сами! 
Изложбата се вика Академска траума.

За компетентноста:
Отруени сме од твоите, драг свету, манипулативни методи на терор. Од (не)знаењето што го продаваш по факултетите. Од национализмот што го продаваш по плоштадите. Од мостовите што ги купуваш од даноците. Од кражбите по банките. Од срањата по телевизиите. Од твојата стандардизирана компетентност да одлучуваш што е вредно, а што не.

За траумата:
Траума е именка во женски род и означува:
1. Органски оштетувања настанати како резултат на физичка сила.
2. Душевни растројства што делуваат во потсвеста. 
Во наше време, траума е и едно моторче во мозокот што се вклучува кога се' друго ќе згусне. Тогаш уметникот знае да направи дела што го отсликуваат токму тоа наше време.Изложбата е отворена од 28 мај до 01 (или втори или трети) јуни.
Посетете ја и потсетете се што се' не не трауматизира денес. Овие дела, во најмала рака, ја отсликуваат нашата реалност, нашето време, повеќе од чудата што никнуваат секој ден по раскопаните ни улици.

No comments:

Post a Comment